Supersankarit saivat avukseen eteläkarjalaisia vaikuttajia

Hyvinvoinnin välitystoimisto perusti avukseen asiantuntijaryhmän, jonka avulla pyritään tekemään osallistavan taiteen palveluista ja tuotteista sote-kentän tarpeita vastaavia. Asiantuntijaryhmän toiminta pilotoidaan ensimmäisenä Etelä-Karjalan alueella ja jatkossa toiminta on tarkoitus laajentaa myös muille hankkeen toiminta-alueille. Asiantuntijaryhmään pyydettiin mukaan Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen, Eksoten hallituksen 1. varapuheenjohtaja Katri Pulli sekä Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin (Eksote) hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Tuula Partanen, joka toimii myös ryhmän puheenjohtajana. Ryhmään osallistuvat lisäksi Taikesta erityisasiantuntija Johanna Vuolasto ja hyvinvoinnin valtakunnallinen läänintaiteilija Kirsi Lajunen, Etelä-Karjalan liitosta maakuntasuunnittelija Anu Talka sekä Humakin ja Saimaan ammattikorkeakoulun hanketoimijoita.

Tavoitteena on pienin konkreettisin toimenpitein edistää taiteen hyödyntämistä hyvinvointityössä sekä kartoittaa toiminnan haasteita. Yhdeksi haasteeksi todettiin haja-asutusalueilla kotonaan asuvat henkilöt, jotka eivät ole esimerkiksi Eksoten säännöllisten palvelujen asiakkaana. Hoivayksiköissä ja kotihoidon asiakkaana olevat henkilöt ovat suhteellisen helppo saavuttaa, mutta kotona asuvien tavoittaminen vaatii uudenlaisia lähestymistapoja. Haasteena, mutta myös mahdollisuutena, nähdään sote- ja itsehallintoalueuudistukset, joissa Etelä-Karjala on kuitenkin jo melkoisen pitkällä. Uudistusten ja asiantuntijaryhmän toivotaan avaavan ovia, joista Tatu ja Sote saadaan sote- ja kuntarakenteisiin.

Nyt perustettu asiantuntijaryhmä tulee kokoontumaan 4-6 kertaa vuodessa. Konkreettisia toimenpiteitä tulevat olemaan ainakin tiedonvälitys omissa verkostoissa sekä asiantuntija-apu hanketyöhön. Haasteita pystytään jatkossa kartoittamaan mm. asiantuntijakokemuksen sekä Tatu ja Sote-koulutuksen avulla. Asiantuntijaryhmä tulee jatkamaan toimintaansa myös hankkeen päättymisen jälkeen toimien perustettavan konkreettisen Hyvinvoinnin välitystoimiston alueellisena ohjausryhmänä.

Aluekoordinaattori Minna Taipale, Humak