Näin kokkaat hyvinvointia

Kirjoittaja: Benny Majabacka

Kun on nälkä, kannattaa syödä. Ruokaan suhtautuminen on syöjälähtöistä ja syödäkin voi mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Mikäli asiaan haluaa suhtautua rationaalisesti, oletettavasti järkevin tapa einehtiä lienee sellainen, joka vastaa kyseessä olevaan tarpeeseen. Jos ei haluamaansa osaa itse valmistaa sen voi ostaa tai sitten reseptejä seuraille pyrkiä parhaaseen mahdolliseen lopputulemaan. Varsin useissa tapauksissa hyvinvointi lisääntyy nauttimalla sopivasti sopivaa ravintoa.

Meillä oli nälkä. Monella taiteilijalla, terveysalan ammattilaisella ja tuottajalla oli nälkä (varmuuden vuoksi korostan nyt puhuvani kuvainnollisesti, en siis vihjaile minkään ammattikunnan matalaan palkkaukseen tai heikkoon työtilanteeseen), mutta tähän nälkään sopivaa ruokaa ei ollut tarjolla. Valmiita reseptejäkään ei löytynyt. Nälkä ilmeni toiveena, se ilmeni tarpeena löytää malli, jonka kautta osallistavan taiteen villi kenttä olisi järjestäytyneempi. Monen hankkeen ja kokemuksen kautta oli ilmeistä, että tuottajaosaamisen puute taidelähtöisten toiminnallisten menetelmien keitoksissa oli epämääräistä, jos sitä ylipäätänsä oli ollenkaan.

Benny Majabacka
Benny Majabacka, Hyvinvoinnin välitystoimisto, Humak

Päätimme alkaa kokeilemaan, laatimaan reseptiä. Resepti ei vielä ole valmis, raaka-aineita ja mausteita testaillaan ja vaihdetaan prosessin aikana, mutta perusainekset ovat jo kasassa, tai ehkä tässä vaiheessa vielä siististi niputettuina. Halusimme siis valmistaa taiteella ja hyvinvoinnilla muhevaksi haudutetun välitystoimiston, jonka lempeässä ytimessä porisee tuottaja…
Ainekset (näin alkajaisiksi)
4 Korkeakoulua
3 Vuotta (noin)
4 Kaupunkia
1 Taiteenedistämiskeskus
+ Tuottajia, taiteilijoita, hyvinvointialan toimijoita

Pääruoka
Lukuvuoden mittainen täydennyskoulutus
Neuvontapalvelu
Avoin toiminta

Jälkiruoka
(
Omilla jaloillaan seisova) Hyvinvoinnin välitystoimisto

Sekoita ainekset. Pyörittele niin, että kaikki raaka-aineet ovat soseutuneet hyvin. Törmäytä, tunnustele, anna marinoitua hetken ja maista välillä. Jos jotakin puuttuu, jatka työstöä. Pääruoka tarjoillaan Turussa, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa, joista sen tuoksu leviää koko Suomeen jälkiruoan seuratessa perässä.

Vinkki: Jos osallistavan taiteen -hammasta kolottaa pahasti etkä malta odottaa, voit ottaa meihin yhteyttä ja kertoa, millä tavoin haluaisit osallistua kokkausprosessiin.  Olemme halukkaita eksperimentoimaan uusilla mausteilla ja kokeilemaan vaihtoehtoisia tapoja valmistaa tarjottava.

Benny Majabacka
lehtori/projektipäällikkö
Humanistinen ammattikorkeakoulu/Hyvinvoinnin välitystoimisto