Opintomatkalla opittua: luovuus antaa vapauden, toivon ja voimaa muutokseen

Kesäkuisen Lontoon opintomatkan yksi vierailukohde oli Camden Townin lähellä sijaitseva Roundhouse. Roundhousen olemusta ja toimintaa voisi kuvata sanoilla nuorten inspiraatiokeskus. Se on enemmän kuin perinteinen nuorisotila, vaikka asiakaskunta onkin pääasiassa 11–25-vuotiaita syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

benny-ja-barbara

Keskustelemassa Hvvt-hankkeen Benny Majabacka ja Roundhousen Barbara O´Brien. Barbara kiteytti Roundhousen perusajatuksen: ”Kannustamme nuoria unelmoimaan ja saavuttamaan tavoitteensa.”

Vanhaan veturitalliin remontoiduissa tiloissa ammattitaitelijat tekevät yhdessä nuorten kanssa musiikki-, media- ja teatterialan tuotantoja. Tavoitteena on kehittää nuorten itseilmaisua ja –luottamusta, auttaa nuoria opiskelu- ja työpaikan etsimisessä tai taiteellisella uralla. Roundhouse on myös perinteikäs, arvostettu ja kansainvälisiä esiintyjiä houkuttava keikkapaikka. Osa rahoituksesta saadaankin lipputuloista.

Roundhousen periaatteena on taata taiteellinen ja tuotannollinen laatu. Siksi nuorten ohjaajiksi palkataan vain ammattilaisia. Vuosittain heitä on freelancer-sopimuksella noin 130. Talon arjen toimivuudesta eli lähinnä rahoituksen hankkimisesta vastaa yhdeksän henkilön kehitystiimi. Nuoria talossa opiskelee vuosittain noin 3000. Laatua tarkkaillaan myös oppimistavoitteiden osalta. Koululaistyöpajoissa on koulujen omat tavoitteet, mutta muullekin työpajatoiminnalle asetetaan perustavoitteet. Tavoitteiden kanssa on kuitenkin oltava varovaisia, etteivät ne ala liikaa ohjata toimintaan hakeutuvia nuoria. Toiminnan saavutettavuus on ykköstavoite, mutta jokaisen täytyy kyetä perustavoitteisiin taiteellisesta lahjakkuudesta tai taustasta huolimatta.

Opintomatkan yksi tavoite oli selvittää, miten Lontoossa soveltavan taiteen toimintaa rahoitetaan. Roundhousen kohdalla rahoitus tulee monesta eri lähteestä. Roundhousen taustalla olevat säätiöt ja rahastot rahoittavat ns. yleiskulut. Erilaiset järjestöt tukevat projektikohtaisia kuluja. Yksittäiset ihmiset voivat liittyä Roundhousen jäseneksi ja lahjoittaa rahaa toimintaan. Lisäksi on tapauskohtaisesti gaalatapahtumia, eri toimijoiden haastamista mukaan toimintaan, sponsori- ja pääsylipputuloja. Roundhouse on mukana myös useammassa kansainvälisessä Erasmus-rahoitteisessa hankkeessa. Myös pyöreänmuotoista rakennusta ja sen eri tiloja vuokrataan.

Sanna Pekkinen, aluekoordinaattori Jyväskylästä